Accessibilitat OHB19

El OPEN SOCIAL 2019 agafa el relleu de l’edició anterior i cerca poder fer encara més accessible el festival i, d’aquesta manera, acostar l’arquitectura a tothom.

La inclusió social és el camí per a reconstruir un model de societat just que vinculi totes les persones i que generi els suports naturals per a cobrir les necessitats de tots els ciutadans per igual. És bàsic poder treballar perquè l’oci i la cultura de la ciutat sigui el màxim d’accessible possible, facilitant la participació d’agents molt diversos que enriqueixen la societat. El OPEN SOCIAL vol posar un èmfasi especial no sols a facilitar les visites en els edificis participants, i així l’experiència arquitectònica, sinó també a aportar en la programació del festival un espai de crítica i debat, continguts que permetin entendre i aprofundir en la relació íntima que existeix entre l’arquitectura i l’accessibilitat.

Les línies de treball de la 10a edició del 48h OPEN HOUSE BARCELONA són:

Consolidar la catalogació d’edificis segons el nivell d’accessibilitat. Un any més, tota la programació del festival té un apartat especial en el qual s’indica el grau d’accessibilitat de les visites als edificis i els espais. A la Guia i en el web, trobareu les consideracions específiques de cada edifici i els elements auxiliars o de suport de què disposen.
Incorporar en la programació edificis seleccionats per la seva innovació en el món de l’accessibilitat, com també per la qualitat arquitectònica com a referents a la ciutat en aquesta matèria.
Incorporar itineraris dissenyats especialment per a acostar l’arquitectura a persones amb diversitat funcional.
Formació de voluntaris en matèria d’accessibilitat i tracte a persones amb diversitat funcional.
Crida de voluntaris especialitzats.
Contacte directe amb entitats i associacions de persones amb diversitat funcional.

 

0) VISITES ACCESSIBLES
Un dels principals compromisos del Festival és indicar el grau d’accessibilitat de les visites que es realitzen durant el 48h Open House. A la guia i a la web es poden trobar les indicacions que fan referència a l’accessibilitat física de tots els edificis. Per a més informació, contactar amb miquel.zuzama@openhousebarcelona.org.

1) ITINERARI MODERNISTA
HORARI: Dissabte 26 d’octubre de 16 a 18h
PUNT DE TROBADA: Plaça Catalunya/Portal de l’Angel, davant del Banc d’Espanya
IDIOMA: anglès
DESCRIPCIÓ: Passejada pel Quadrat d’Or de l’Eixample, centre de la burgesia barcelonina de finals del segle XIX per admirar els edificis modernistes de Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch, i d’altres arquitectes d’aquest moviment artístic.
INSCRIPCIONS: https://www.48hopenhousebarcelona.org/
PARTICIPANTS: 20 persones
AUTOR: Turisme de Barcelona.

2) ITINERARI SARRIÀ
HORARI: Dissabte 26 d’octubre a les 11h
PUNT DE TROBADA: Carrer de Bellesguard, 14, 08022 Barcelona
IDIOMA: Català/Castellà
DESCRIPCIÓ: Itinerari que redescobreix l’arquitectura canviant de la part alta de Barcelona. Cases senyorials, antigues infraestructures i nous equipaments que es barregen en carrers plens d’història. La visita recorrerà tres dels edificis més emblemàtics de Sarrià (Dipòsit del Rei Martí, Casa Muley Afid i el Lycée Français Maternelle) i permetrà comparar diferents estratègies de conservació del patrimoni.
INSCRIPCIONS: miquel.zuzama@openhousebarcelona.org
PARTICIPANTS: 20 persones
Més informació: (link youtube LSC)

3) ITINERARI GLÒRIES

HORARI: Diumenge 27 d’octubre a les 11h a 13h
PUNT DE TROBADA: Carrer de Tànger, 42, 08018 Barcelona
IDIOMA: Català/Castellà
DESCRIPCIÓ: Itinerari que reflexiona sobre el futur del districte de Sant Martí i el 22@ per valorar-ne els nous usos plantejats (habitatges, oficines…). Per fer-ho, s’agafen dos edificis d’usos i estils arquitectònics diferents de referència (els Habitatges Socials i Allotjament Temporal Tànger, i el Teatre Nacional de Catalunya).
INSCRIPCIONS: miquel.zuzama@openhousebarcelona.org
PARTICIPANTS: 20 persones
Més informació: (link youtube LSC)

4) VISITA A LA FACULTAT DE NÀUTICA
HORARI: Dissabte 26 d’octubre de 16 a 18h
PUNT DE TROBADA: Estació de metro Barceloneta (L4), a l’exterior.
IDIOMA: Català/Castellà
DESCRIPCIÓ: Un viatge a través del temps a la història de la navegació i com aquesta ha estat ensenyada als estudiants al llarg dels anys. Els estudis de nàutica són els més antics dels quals es te referència, i al llarg dels anys, molt abans de la incorporació de la tecnologia a l’ensenyament eren maquetes i part de vaixells les que permetien als futurs navegants aprendre tot el que havien de saber. Aquesta visita aprofita al màxim tots els detalls d’un edifici històric, ple de rèpliques i fragments, i amb una decoració modernista exquisita, comptant a més amb material tàctil de suport creat especialment per l’ocasió.

L’activitat comptarà amb un equip de voluntaris per orientar i guiar als assistents, així com educadors especialitzats per realitzar les explicacions.

INSCRIPCIONS: miquel.zuzama@openhousebarcelona.org
PARTICIPANTS: 20 persones

5) ITINERARI LITERARI
HORARI: Diumenge 27 d’octubre a les 11h a 13h
PUNT DE TROBADA: Estació de metro Fontana (L3), a l’exterior.
IDIOMA: Català/Castellà
DESCRIPCIÓ: Itinerari literari que busca donar a conèixer l’arquitectura i urbanisme del districte de Gràcia a través de la seva literatura. El barri de Gràcia és l’escenari de “La Plaça del Diamant”, la novel·la més universal de Mercè Rodoreda. El període de la vida de la Natàlia, que ella mateixa ens explica en primera persona, va des de poc abans de la Guerra Civil fins els anys quaranta. L’itinerari repassa l’espai i el temps en què es desenvolupa la novel·la. L’itinerari finalitzarà amb una visita al refugi de la Plaça del Diamant.

L’activitat comptarà amb un equip de voluntaris per orientar i guiar als assistents, així com educadors especialitzats per realitzar les explicacions.

INSCRIPCIONS: miquel.zuzama@openhousebarcelona.org
PARTICIPANTS: 20 persones